NL Leert Door Aanmeldformulier
Zo wordt jouw therapie, counseling & (loopbaan)coaching vergoed

Check je CAO – sommige bedrijven stellen budget beschikbaar voor coaching en training. Het gaat meestal om een bedrag van ongeveer € 500,- per jaar. Je kunt hierover meer informatie inwinnen bij je HR manager.

  1. Is er binnen jouw bedrijf (nog) geen budget voor coaching en training? Stel dit dan voor aan je HR manager. Vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling is coaching zeer goedkoop en effectief voor bedrijven. Daarom wordt het vaak vergoed.

Introduceer een persoonlijk ontwikkelingsplan bij je manager of directeur. In een oriëntatiegesprek kan ik je helpen met het opstellen van een plan en een offerte op maat. Zo heb je het nodige materiaal om te overleggen met je directeur of leidinggevende.

Belastingaftrek voor ondernemers: De kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn als bedrijfskosten aftrekbaar van de belasting.

Belastingaftrek voor particulieren: Coaching en loopbaanbegeleiding mogen afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die de fiscus beschouwt als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’.

  1. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en wil je de sessies gebruiken om weer aan de slag te gaan? Dan is de kans zeer groot dat je volledige coachingstraject vergoed wordt vanuit deze verzekering. Informeer dit vooraf bij je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Het UWV biedt diverse subsidies voor training en coaching. Voor een actueel overzicht verwijzen we je graag door naar de website van het UWV.

2 uur blootstelling aan licht van telefoons en tablets is al genoeg om het slaaphormoon melatonine met 23% te verminderen.

Tips voor (werk)stress

Mail met mate. Plan je beschikbaarheid en bereikbaarheid per e-mail. Ga elke dag eerst een uur ‘gewoon’ aan het werk en kijk daarna pas in je mailbox. Stel elke dag vast hoe laat en hoelang je je mail wilt
behandelen: Vandaag/deze week doe ik mijn mail van … tot … uur en van … tot … uur.

Was je van plan om 17.00 te stoppen met werken? Maar voel je de druk om toch het laatste dingetje af te maken? Toch nog even de administratie bij te werken? Toch nog even dat laatste stukje op papier te zetten?

 

Ja, het is natuurlijk ook fijn om de taak waarmee je bezig was af te maken. Maar tegen welke kosten? Een keertje is helemaal niet erg. En de normaalste zaak van de wereld.

 

Merk je dat het nu zelfs wekelijks of vaker erin sluipt dat je later dan gepland de dag afsluit? Neem je hierdoor irritatie mee naar huis? Is je avond te kort om bij te komen van een drukke werkdag?

 

Wellicht een open deur, maar houd jezelf aan de door jouw gestelde eindtijd! Speel ermee en kijk een hoe het voelt om de volgende dag je werk af te maken. Merk je dat je eigenlijk niet zo erg is om halverwege je taak af te sluiten? Kom je weer ontspannen thuis? Heb je weer wat aan je avond? Waarom laat je je zelf dan zo gek maken?

Probeer zoveel mogelijk overleg met twee of drie collega’s al wandelend te doen. Bonus: de vergaderingen worden korter én creatiever.

Scherm je werkplek af. Lawaai kan je concentratie verstoren en de spanning vergroten. Indien mogelijk, schuif dan met de meubels, planten of spullen op je bureau om geluid buiten te houden en te verminderen.

Heb je een stressvolle of spannende event in je agenda staan? Luister vooraf naar of maak muziek om je te ontspannen.

Maak een groene omgeving rondom je huis. Veel groen heeft een aanzienlijke verbetering in de gezondheid van stadsmensen.

Tips voor slapen

Zorg voor structuur in jouw slaappatroon. Houd een vast slaapritueel aan en een vast tijdstip voor het slapen gaan en het opstaan.

 

Drink geen koffie, zwarte thee, cola of alcohol drie uur voor het slapengaan.

Zorg dat je kamer vrij is van licht (tablets, smartphones, televisie etc). Het felle licht van het scherm onderdrukt de aanmaak van melatonine (het hormoon dat slaap bevorderd).

Vermijd het meenemen van werk in bed. Gebruik je bed niet voor activiteiten die je overdag doet. Dit geldt ook voor lezen of tv kijken. Zo weet je lief dat je bed de plek is waar wordt geslapen.

Schrijf voor het slapengaan de dag van je af en/of maak een notities voor de volgende dag.

Sporters die naar kalmerende muziek luisteren voor dat ze deelnamen aan een belangrijke wedstrijd hadden een daling van 60% in het stresshormoon cortisol.

Tips voor bewegen

Tijdens het tandenpoetsen je huis doorlopen heeft al een aanzienlijk effect.

Zorg voor dagelijkse beweging van minimaal 30 minuten.

Zelf muziek maken of lekker zingen, hoe slecht je er ook in bent maak je ontspannen en zorgt voor een significante verlaging in je stressniveau.

In gesprek met een Counselor? Ik ben toch niet gek?!⁠ ⁠ Of wel?⁠ Dit is vaak wat mensen denken. Dit is wat ik ook vaak terug krijg wanneer iemand zich aanmeldt voor een intakegesprek: "ik ben niet gek hoor!".⁠ ⁠ Waarom besluit iemand toch professionele hulp in de arm te nemen?⁠ Ze lopen elke keer opnieuw tegen dezelfde muren aan. Ze lopen elke keer opnieuw tegen dezelfde deuren aan. Kortom; ze lopen vast. Of ze zien geen uitweg meer. Of ze weten niet wat er misgaat. Of ze weten niet hoe ze de situatie kunnen veranderen. Maar ze weten wel dat ze hun situatie willen veranderen! ⁠ ⁠ Iedereen is een gekkie ;)⁠ Iedereen heeft een rugzakje. Iedereen heeft iets meegemaakt of loopt keer op keer tegen dezelfde muren en gesloten deuren aan. Heb je weleens om je heen rondgevraagd wie er gebruik heeft gemaakt van professionele hulp? Ik daag je uit. Het zal je verbazen dat bijna iedereen wel eens professionele hulp in de arm heeft genomen. Juist die mensen die het langst door blijven lopen (om heel veel legitieme redenen gebeurt dit helaas) zonder professionele hulp komen het snelst in een diep gat terecht.⁠ ⁠ Wees geen gekkie!⁠ Vrienden en familie kunnen al snel te dicht bij voelen, te kwetsbaar. Dan is juist professionele en laagdrempelige hulp de oplossing. Geen traject van meerdere sessies, maar een aantal minuten die je wellicht tot een verlichtende perspectief kunnen brengen. Soms is 1 gesprek, 1 paar oren alles wat je nodig hebt om geen gekkie te worden ;)⁠

Ik ben toch geen gekkie?

In gesprek met een Counselor? Ik ben toch niet gek?!⁠⁠Of wel?⁠ Dit is vaak wat mensen denken. Dit is wat ik ook vaak terug krijg...

Lees meer

Stress en voeding

Wat hebben chocolade, koffie, alcohol en stress met elkaar te maken? Je voelt je gestrest,  waardoor je niet lekker hebt geslapen. Je snakt naar koffie....

Lees meer