Je hebt een leuke baan en je bent ambitieus, maar sommige dingen lopen niet helemaal hoe je had verwacht. Alweer niet eigenlijk. Je bent al jaren aan het struggelen. Andere brengen je in benarde positief. Je lijkt vaak op de verkeerde tijd en moment aanwezig te zijn. Sommige maken zelfs misbruik van je. Wellicht zit je rugzakje wat voller dan andere want je heb al heel wat moeten meemaken.

Aangeleerd gedrag? Door het leven heen ben je, soms, wat flinke uitdagingen tegenkomen. Vanuit huis heb je wellicht (onbewust) geleerd hoe je met stressvolle situatie moet omgaan. Naarmate je volwassen wordt leer je steeds meer op je eigen manier met stress om te gaan: Je bent reflectief, pragmatische en je bent een doorzetter. Je hebt jezelf aangeleerd de uitdagingen van het leven te zien als een nog te leren les. Je kijkt altijd naar de positieve kanten van negatieve gebeurtenissen.

En dan loop je vast. Weer gebeurt er iets. Nu moet je het weer positief bekijken en weer met een lach ertegen aan gaan. Je voelt je steeds minder succesvol in het omgaan met de stressvolle en/of uitdagende tegenslagen van leven. Je positieve kijk, de nog te leren lessen en alles tot in de puntjes relativeren slaat ver uit naar de andere kant. Het lijkt ongezonde vormen aan te nemen.

Daar ben je dan mooi klaar mee. Iets waarmee iedereen je vaak over complimenteert, werkt niet meer. Je bent geen zeikerd en probeert er altijd bovenop te komen. En toch breekt het je op….

De ongezonde kant. Je merkt dat je zo bent doorgeslagen in deze positieve aanpak dat je niet meer op een andere effectieve manier kan omgaan met die stressvolle en/of uitdagende tegenslag.

Een potje huilen, graag! Wist je dat je mag huilen? Dat je even ‘zwak’ mag zijn? Dat je het leven zwartgallig mag zien? Dat je de wereld mag vervloeken? Dat je je leven als een grote clusterfuck mag zien? Huilen, schelden, vloeken, boos zijn, teleurgesteld zijn en noem het maar op; HET MAG! Het is zelfs goed voor je. Het lucht op.

Wellicht heb je wel eens gehoord van de uitdrukkken ‘you can’t feel the high’s without feeling the lowes’? en zou zijn er tal van soortgelijke uitspraken. Soms moet je door het voelen van die negatieve gevoelens heen. Het vermijden, in een doosje stoppen en keihard wegrennen naar een andere kamertje helpt niet altijd. Wel is het soms even handig en lekker. Maar uiteindelijk moet je eraan geloven. Want voor je het weet stop je iets in het doosje en alles komt er aan de onderkant dubbel zo hard uit vallen. Dan duurt het des te langer om shit op te ruimen.

Wees boos en vervloek iedereen om je heen. Voel die negatieve gevoelens en huil een nacht goed uit om de volgende dag wel die positieve pet te kunnen opzetten en constructief omgaan met die stressvolle en/of uitdagende situatie. Om vervolgens nog harder de goeie momenten van het leven te ervaren! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.