Vanaf 12 maart is EMDR-therapie ook een mogelijkheid mijn praktijk

Al een aantal jaar ondersteun ik cliënten en bedrijven op locatie. En al is het is een open deur; ieder mens is anders. Elk mens zit in zijn eigen unieke situatie, maakt andere dingen mee en ziet de dingen anders. Kortom: iedereen heeft andere vraagstukken en zaken waar hij of zij tegenaan loopt. Daarom heeft iedereen een andere hulpvraag.

De een is al geholpen met een paar handvatten uit voortkomend uit gesprekstherapie en/of coaching, terwijl een ander voor zijn gevoel tegen dezelfde muren blijft vastlopen en net wat meer ondersteuning nodig heeft.

Tijdens sessies ervaar ik de dapperheid van mensen die zich open willen stellen. Ik zie de moeite en pijn die het soms kost. De energie die het mensen kost als bijna al hun aandacht naar een moeilijke situatie gaat. De wens ‘normaal’ te kunnen functioneren, te groeien en dingen af te kunnen sluiten is altijd groot. Om zo geen last meer te hebben van die moeilijke situatie of dat vervelende nare terugkerende gevoel. Om de muren om zich heen af te breken en zo weer opgelucht en vrij te kunnen ademen. Om de wereld van hun schouders af te voelen glijden. Kortom; ze willen zich niet meer laten tegenhouden.

Omdat niet elk mens hetzelfde is werkt gesprekstherapie en coaching helaas niet bij iedereen. De kern zit te diep of is niet meer omhoog te halen. Het een is een wirwar van knopen en draden geworden die steeds groter lijkt te worden, waardoor er over praten niet de juiste oplossing biedt.

Diegenen die al jaren continu tegen dezelfde (mentale en fysieke) barrières aanlopen of al meerdere malen professioneel hulp in armen hebben genomen zonder blijvende verandering, kan ik nu met EMDR verder in hun proces helpen. En daar ben ik heel blij mee! Ik ben trots om mijzelf EMDR-therapeut te mogen noemen. EMDR-therapie heeft bewezen, afhankelijk van iemand zijn problematiek, 50 gesprekssessies te reduceren tussen naar 3 tot 10 EMDR sessies. 

EMDR; Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR is een wetenschappelijke bewezen effectieve therapeutische behandelmethode die kan worden toegepast bij het verwerken van moeilijk te verwerken situaties en/of gevoelens. EMDR therapie is vooral bekend geworden vanwege de toepassing bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Echter, de werking van EMDR is veel breder.

Hedendaags wordt EMDR ook voor lichtere en matige problematieken toegepast; onzeker zelfbeeld, (Covid-19) angst(en), jeugdtrauma’s, continue boosheid, burn-out en noem het maar op. Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af. Ook werkgerelateerd kan EMDR helpen. Soms loop je op professioneel vlak vast. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Merk je dat de oorzaak een diepere laag heeft waardoor het je niet lukt om bepaald gedrag of communicatie in te zetten. Dan zou het heel goed kunnen dat EMDR je daarin verder zal helpen.

Mogelijke resultaten

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Het fijne van EMDR-therapie is dat je niet eindeloos lang hoeft te praten over je verleden. EMDR werkt vaak snel en kan goed gecombineerd worden met gesprekstherapie zoals counseling & coaching.