‘Maar nu heb ik het druk. Als ik het rustiger heb, wil ik aan mijn stress werken’. Een algemene bekende opmerking die niet zo uniek voor ons mensen is. Vele heb ik dit al horen zeggen in weliswaar meerdere varianten. 

Uiteraard is er niets mis mee met wachten tot je de ruimte voelt om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling: stress leren managen. Maar wanneer is het dan wel de tijd? Is het de tijd wanneer er ruimte in de agenda is? Als die tijd er gaat komen. Of is het tijd wanneer je al jaren verder bent en het zat bent om tegen diezelfde muren aan te lopen? Of is er de tijd wanneer je tegen die overspannenheid of burn-out aan zit?

Liever snelle oplossingen en maximale winst! Ook al weten we dondersgoed dat het in de toekomst ons meer gaat kosten. Het zit in vele van ons. Vele van ons zijn gericht op de snelle winst, snel goed voelen of te wel snelle oplossingen met maximale winst. Want het liefst kost het ons niets. We kiezen zeker voor deze optie wanneer de opbrengsten op langer termijn onzeker zijn. Ook al weten dat de kosten dan mogelijk veel hogen kan zijnh. Voorbeeld uit mijn eigen arsenaal is dat ik heel slecht was met het onderhouden van mijn auto. Ik ging voor goedkope en snelle oplossingen wanneer de APK weer voor de deur stond. Einde van de rit…slechte onderhoud aan mijn auto heeft de levensduur van mijn auto de das omgedaan. En moest ik dus de auto weg doen. Uiteindelijk was ik veel meer geld kwijt dan als ik tijdens de APK niet voor snelle oplossingen had gegaan.

Zo is het ook met de ‘onderhoud’ aan ons leven of te wel ervoor kiezen om nu je stress te verminderen c.q. reguleren. De varianten van snelle oplossing met maximale winst ligt bij iedereen anders. Bij de een is het de ontlading met wijn, bier of andere alcoholische dranken, bij de ander de drugs en bij weer een ander vele seksuele losse relaties. De voorbeelden zijn voor vele enigszins gechargeerd. Maar mijn punt is dat de korte termijn baten, de ontlading van (langdurige) stress, bij iedereen er anders uit komt. Maar wat kost dit je op langer termijn? Want langdurige exposure van stress is cumulatief. Voor de avond is stress op te lossen maar morgenochtend sta je er weer mee op. Dus wederom rijst de vraag wanneer is het tijd om je stress te leren managen? Wanneer slaat het evenwicht van snelle oplossingen met maximale winst om naar de realisatie dat het niet meer op te lossen is met die paar drankjes op een avond?

Die emoties moeten ergens heen. De opstapeling aan emoties en bijkomende stress(klachten) moet op een gegevens moment ergens heen. Zoals ik al zei; stress werkt cumulatief. Een snelle ontlading doesn’t scratch the itch. Op een moment is zijn de stressklachten niet meer te verminderen met alcohol, drug en seks (nogmaals gechargeerd). Ondertussen heeft de stress en de bijhorende klachten zijn strepen achtergelaten. Het kost nu veel meer tijd en moeite om de stress en bijhorende klachten in de juiste banen te leiden dan als je een paar maanden geleden de keuze had gemaakt om constructief met stress had leren omgaan. Laat staan als je al jaren leeft met stressgerelateerde klachten! 

Stress is niet iets wat we al kunnen managen, stress moet je leren managen. Hedendaags zijn wij niet uitgerust met het juiste arsenaal om goed met stress(klachten) om te kunnen gaan. Daarmee worden we gewoonweg niet mee geboren. Vanuit de evolutionaire theorie was stress toen der tijd functioneel doordat het hielp met overleven.

Hedendaags is het stresssysteem nog niets aangepast op de stressoren van deze maatschappij; prestatiemaatschappij, elektronisch apparatuur, social media, FOMO, peer-pressure, werkdruk, sociale druk etc. etc. 

Wij mensen zijn ingewikkelde wezens. Ons lijf loopt achter op de tijd en onze geest kiest voor de korte route. Uiteraard zijn er meerdere (psychologische) factoren, dan de hierboven genoemde factoren, waarom stress managen zo moeilijk voor ons is. Maar hopelijk krijg zo meer inzicht, zodat je in staat bent de juiste keuze voor jezelf te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.