Therapie piekeren

Therapie piekeren: Piekeren is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft en kan leiden tot aanzienlijke stress en angst. In de psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk bieden we therapie bij piekerklachten aan om je te helpen omgaan met piekeren en weer grip te krijgen op jouw gedachten en emoties.

Wat is piekeren?

Piekeren verwijst naar het obsessief en herhaaldelijk nadenken over problemen, situaties of gebeurtenissen, vaak met negatieve scenario’s en uitkomsten. Het kan leiden tot stress, angst, depressie, slapeloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd vermogen om te functioneren in het dagelijks leven.

 

Hoe herken je piekeren?

Piekeren kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals constant malen over toekomstige gebeurtenissen, herkauwen van negatieve ervaringen uit het verleden, moeite met ontspannen en een overweldigend gevoel van angst. Mensen die piekeren hebben vaak moeite om hun gedachten los te laten, zelfs als ze weten dat het niet constructief is.

 

Hoe ga je ermee om?

Het is belangrijk om te leren hoe je je piekergedachten kunt herkennen en beheersen. Enkele strategieën die kunnen helpen zijn het praktiseren van mindfulness en ontspanningstechnieken, het stellen van grenzen aan piekermomenten, het uitdagen van irrationele gedachten en het zoeken naar afleiding door middel van hobby’s of sociale activiteiten.

Extra tips voor tegen het piekeren:

  1. Identificeer je zorgen waarover je piekert. Dit kan je eventueel opschrijven wat net extra kan helpen. SChrijven helpt je gedachten te ordenen, de problemen concreet te maken en geeft overzicht, wat kan bijdragen aan het vinden van oplossingen.
  2. Stel een “piekermoment” in: Reserveer elke dag tijd waarin je jezelf toestaat om te piekeren. Buiten deze tijd mag je jezelf niet toestaan om te piekeren, wat helpt om je zorgen te beperken.
  3. Leef in het moment: Mindfulness en meditatie kunnen helpen om je aandacht te richten op het heden in plaats van op zorgen over de toekomst of het verleden.
  4. Beperk “wat-als” denken: Probeer het constant denken in scenario’s te beperken door jezelf de vraag te stellen: “Is dit een realistisch scenario?” Dit helpt je om je zorgen in perspectief te plaatsen.
  5. Wordt fysiek actief wanneer je merkt dat je piekert. Beweging zoals wandelen, hardlopen of sporten kan helpen om stress te verminderen en je gedachten te kalmeren.
  6. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je te ontspannen en je aandacht af te leiden van negatieve gedachten.
  7. Praat erover en deel je zorgen: Deel je zorgen met een vriend, familielid of therapeut. Praten kan verlichting bieden en helpt om een ander perspectief te krijgen.
  8. Grenzen stellen: Leer om “nee” te zeggen en vermijd situaties die onnodige stress veroorzaken. Dit helpt om je leven beter te beheersen en minder te piekeren.
  9. Focus op oplossingen: In plaats van vast te blijven zitten in het probleem, richt je op wat je kunt doen om het op te lossen. Dit kan je een gevoel van controle geven.

 

Therapie piekeren, hoe kan therapie helpen?

Therapie kan een effectieve manier zijn om te leren omgaan met piekergedachten en de onderliggende oorzaken ervan aan te pakken. Door middel van psychosociale therapie, counselling of ACT kunnen mensen leren hun denkpatronen te veranderen, negatieve overtuigingen uit te dagen en nieuwe copingstrategieën te ontwikkelen. Therapeuten kunnen ook helpen bij het identificeren van triggers voor piekergedachten en het aanleren van technieken om stress te verminderen en zelfzorg te bevorderen.

Bij onze psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk staan we klaar om individuen te ondersteunen die worstelen met piekeren. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin mensen kunnen werken aan het verminderen van piekergedachten en het vergroten van hun welzijn. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.

 

Tarieven & Vergoeding

Veel zorgverzekeraars bieden vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een kennismakingsgesprek bij onze praktijk is altijd kosteloos. Bekijk onze Tarieven & Vergoeding pagina voor meer informatie over de kosten en vergoedingen.

Ons team

Natalie

Psycholoog & Relatietherapeut

Nikolien

Psycholoog & Psychosociaal therapeut

Edwin

Relatietherapeut en scheidingscoach

© 2024 GOB Leiden & GOB Praktijken