Therapie traumaverwerking

Therapie traumaverwerking: traumaverwerking is een cruciaal onderdeel van het herstelproces na het ervaren van traumatische gebeurtenissen. In de psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk bieden we gespecialiseerde therapieën aan om mensen te helpen bij het verwerken van trauma’s. Hieronder vind je meer informatie over wat traumaverwerking inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe therapie kan helpen.

Wat is traumaverwerking?

Traumaverwerking is het proces waarbij iemand de impact van een traumatische gebeurtenis op zijn of haar leven verwerkt en integreert. Een traumatische gebeurtenis kan van alles zijn, zoals een ongeluk, misbruik, verlies van een dierbare of een gewelddadige confrontatie. Het doel van traumaverwerking is om de emotionele pijn en de negatieve effecten van het trauma te verminderen, zodat iemand weer kan functioneren en een gezond leven kan leiden.

 

Hoe herken je een trauma?

Trauma kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon en het type trauma. Enkele veelvoorkomende symptomen van onverwerkte trauma’s zijn:
– Flashbacks of nachtmerries over de traumatische gebeurtenis
– Vermijding van situaties, mensen of plaatsen die doen denken aan het trauma
– Overmatige angst, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen
– Gevoelens van hopeloosheid, schaamte of schuld
– Moeite met concentratie, slapeloosheid of andere slaapproblemen.

 

Welke soorten trauma’s zijn er?

Trauma’s kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun oorsprong, aard en impact. Hieronder staan enkele voorbeelden van soorten trauma’s:

    1. Acute Trauma: Dit type trauma ontstaat na een enkele maar ingrijpende gebeurtenis die plotseling plaatsvindt.
      – Een ernstig ongeluk
      – Een natuur- of rampenervaring, zoals een aardbeving of overstroming
      – Een gewelddadige aanval of overval
    2. Chronisch Trauma: Chronisch trauma ontstaat door herhaalde of langdurige blootstelling aan traumatische gebeurtenissen. Dit type trauma bouwt zich over tijd op en kan onder andere omvatten:
      – Langdurig misbruik (fysiek, emotioneel of seksueel)
      – Pesten over een lange periode
      – Oorlogs- of gevechtservaringen
      – Langdurige armoede of verwaarlozing
    3. Complex Trauma: Complex trauma verwijst naar blootstelling aan meerdere traumatische gebeurtenissen, vaak van invasieve en interpersoonlijke aard. Deze gebeurtenissen vinden meestal plaats binnen een specifieke context, zoals binnen het gezin of een gemeenschap en hebben een diepgaande impact op het slachtoffer.
      – Herhaaldelijk misbruik of mishandeling door een verzorger
      – Getuige zijn van huiselijk geweld
      – Opgroeien in een omgeving met langdurige disfunctionele dynamieken
    4. Secundair of Vicarious Trauma: Dit type trauma ontstaat niet door persoonlijke ervaring, maar door indirecte blootstelling aan traumatische gebeurtenissen. Een voorbeeld hiervan is het horen van of getuige zijn van de trauma’s van anderen. Dit komt vaak voor bij professionals die werken in intense omgevingen, zoals hulpverleners, therapeuten, of journalisten.
    5. Ontwikkelingstrauma: Ontwikkelingstrauma verwijst naar trauma dat plaatsvindt tijdens de kindertijd en een blijvende impact heeft op de ontwikkeling van het kind. Dit soort trauma kan resulteren in problemen met emotionele regulatie, hechtingsstoornissen, en moeilijkheden in latere relaties.
      – Emotionele of fysieke verwaarlozing
      – Getuige zijn van geweld in het gezin
      – Opgroeien met een ouder die aan een mentale ziekte lijdt
    6. Cultureel Trauma: Dit type trauma treft een hele gemeenschap of bevolkingsgroep en wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Het omvat trauma dat verband houdt met onderdrukking, genocide of gedwongen migratie.
      – De gevolgen van slavernij of kolonisatie
      – Systematische discriminatie of vervolging
      – Vluchten vanwege oorlog of vervolging
    7. Medisch Trauma: Medisch trauma ontstaat door ingrijpende ervaringen met betrekking tot ziekte, medische procedures of ziekenhuisopname. Dit kan zich ontwikkelen bij patiënten die ernstige gezondheidsproblemen hebben ervaren, maar ook bij degenen die getuige zijn geweest van een geliefde die medische problemen ondergaat.

 

Elk type trauma kan verschillende psychologische en fysieke symptomen veroorzaken en vereist mogelijk specifieke benaderingen voor behandeling en herstel.

 

Hoe kan therapie helpen bij trauma?

In onze praktijken bieden we gespecialiseerde therapieën aan die specifiek gericht zijn op traumaverwerking, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), online EMDR-therapie, psychosociale therapie en counselling. Deze therapieën zijn ontworpen om mensen te helpen de traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen. Wij bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je leert omgaan met jouw emoties, inzichten kan verkrijgen in jouw reactie op het trauma en nieuwe coping-strategieën aanleert.

Het is belangrijk om te erkennen dat traumaverwerking een individueel proces is en dat de duur en het verloop van de therapie voor elke persoon anders kunnen zijn. Door samen te werken met een ervaren therapeut kunnen mensen stappen zetten richting herstel en een gezonder en evenwichtiger leven leiden na een traumatische ervaring.

 

Tarieven & Vergoeding voor therapie traumaverwerking

Meer informatie over de kosten van traumatherapie bij onze psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

 

Therapie waarmee je aan jouw trauma kan werken. Laat ons helpen.

Als je worstelt met onverwerkte trauma’s en behoefte hebt aan ondersteuning, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijken in Leiden, Valkenburg en Katwijk voor professionele hulp en begeleiding bij traumaverwerking. We staan klaar om je te helpen op jouw weg naar herstel. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

In onze psychologenpraktijk kan je ook terecht met jeugdtrauma. Lees hier meer over.

Ons team

Natalie

Psycholoog & Relatietherapeut

Nikolien

Psycholoog & Psychosociaal therapeut

Edwin

Relatietherapeut en scheidingscoach

© 2024 GOB Leiden & GOB Praktijken